Sárfimizdó

Sárfimizdó község Vas megyében, a Vasi hegyhát déli peremén, a Sárvíz forrásánál, Körmendtől dél-keletre elhelyezkedő aprófalvas település. Első okleveles említése 1264-ből származik. Nevét onnan kapta, hogy a Sárvíz forrásainál keletkezett falu eredeti lakói királyi mézadók voltak. Sarmezadón, Sarfen-Mezadó elnevezésekkel találkozhatunk. Eleinte a Nádasd nemzetség birtoka, azután a mezőlaki Zámbóké és a Hosszútótiaké. 1359-ben Magya Pál felesége Sárfőnmézadó nevű birtokát elsőszülött fia, Miklós örökségére hagyja. A település lakossága 103 fő, színmagyar, mindenki római katolikus vallású.
Sárfimizdó Körmendtől és Vasvártól 16 km-re, Szombathelytől, a megyeszékhelytől 41 km távolságra fekszik.
A település 2013. január 1. napjával felállított Vasvári járáshoz tartozik. A Vasi Hegyhát Önkormányzati Társulás tagja, mely 2013. július 1. napjával Vasi Hegyhát Önkormányzati Társulásként működik tovább. A Társulás gondoskodik a házi segítségnyújtásról, gyermekjóléti és családsegítő feladatok ellátásáról.
2012. december 31. napjáig Gersekarát, Sárfimizdó és Telekes községek körjegyzőséget tartottak fenn, 2013. január 1. napjától Rábahídvégi Közös Önkormányzati Hivatal működik, mely öt település, Rábahídvég, Püspökmolnári, Gersekarát, Sárfimizdó és Telekes községek alakítottak a képviselő-testületek, a polgármesterek és képviselők munkájának elősegítése, az önkormányzati hatósági, az állampolgárok államigazgatási ügyeinek közös intézése, a községfejlesztési és a gazdálkodási feladatok ellátására.

Sárfimizdó Önkormányzat 2018